Tandvård

Du är välkommen att ringa oss och boka in en tid! 019-29 10 01

Tandåtgärder utför vi på måndagar, tisdagar och torsdagar.
På tisdagar och torsdagar är både hundar och katter välkomna för tandåtgärder, på måndagar är bara katter välkomna för att tillgodose de oroliga en ännu lugnare miljö.

Ibland gör vi bedömningen att ett vaket tandbesök behövs först för hälsokoll och/eller bedömning, men i de flesta fall får man en besökstid där åtgärd görs direkt. Vid åtgärdstid kommer du med din vän till oss på en bokad tid på morgonen någon gång mellan kl. 7.00-8.00. Inför narkos skall patienten vara fastande kvällen innan från kl. 20.00 men får ha fri tillgång till vatten. På besöksmorgonen ska patienten skall vara ordentligt rastad (hundar). Ni får ni fylla i ett formulär med uppgifter om ditt djur, era kontaktuppgifter och önskemål om vad vi skall göra under dagen. 

Ni väljer genom formuläret om ni bara vill ha en undersökning med rengöring för att sedan (om behovet finns) återkomma för vidare åtgärder. Men du kan även välja att eventuella extraktioner skall utföras direkt vid första tillfället. Ni väljer också om vi bara ska röntga vissa tänder av speciellt intresse eller om hela munnen skall röntgas. Efter det lyssnar veterinär Ingrid på hjärta och lungor och gör en bedömning angående lämplighet för narkos, innan lugnande ges. Ni kommer tillsammans överens om en tid för när du kan hämta din vän och uppger hur/om vi kan nå er om er vän skulle bli orolig. De flesta av våra patienter har vi kvar lite längre under dagen för kontroll och för att de ska vara tillräckligt vakna för hemgång. Blir din hund kvar hos oss under eftermiddagen får den en liten kort kissprommenad. 

När husse/matte lämnat oss och det lugnande fått verka förses alla hundar och en del katter med permanentkanyl, infart. Mera premedicinering sätts in såsom smärtlindring, medel mot illamående/salivering ges och får verka före narkosen. Er vän sövs, undersöks, noteringar registreras, eventuella röntgenundersökningar görs i bland fortlöpande efter fynd och ibland initialt av hela munnen. En åtgärdsplan beslutas och därefter utförs de beslutade åtgärderna.

När allt är klart avslutas narkosen. Patienten kommer till uppvak/till våra uppvärmda tandbord eller till stallet med extra tillskottsvärme. Efter den konstanta tillsynen då vi inväntat att svalgreflexerna skall normaliseras fortsätter vi med regelbunden övervakning. Blir hunden kvar till eftermiddagen brukar hunden här få en kort kissrunda. Vi hemgång får ni med er skriftlig information om vad vi gjort, får vidare rekommendationer och vi planerar för framtiden. Bli inte överraskad om ordet tandborstning nämns!

Flera olika faktorer avgör vilken ordning vi väljer att åtgärda dagens patienter.

Underliggande sjukdomar, ålder (mycket unga och mycket gamla går före), art och ras, typ av åtgärd, sederingsgrad, stressade patienter, arbetsflöde och era önskemål.

Exempel på vad vi gör på vår tandavdelning:
  • Tandstensborttagning och polering
  • Extraktioner av skadade tänder 
  • Extraktioner av persisterande mjölktänder
  • Extraktioner eller kronampuationer av TR-Tänder (fd FORL)
  • Utredning av smärta från mun
  • Extraktioner vid stomatit
  • Operation av olika typer av nybildningar
  • Rotfyllningar 
  • Lagningar av tänder
  • Hantering av olika typer av tandreglering.


Vi utför ingen form av prostetik

loading...

Rotspetsabcess i underkäke